Mikor gyerek voltam nagymamám készítette ezt az ételt nyaranta, lehet szarvasi különlegesség, mert ő ott születet és élt egész életében. Most megpróbáltam az emlékeim alapján elkészíteni a töltött karalábét a la szarvasi mama és megbolondítottam egy kis keleti hatású fűszerrel a római köménnyel. Ez a fűszer szerintem nagyon ízletessé és különlegessé teszi a karalábé egyébként egyszerű, de talán kicsit karakteres ízét.
Hat nagyobb karalábét megpucoltam és kivájtam a közepét. Az otthon termszetett karalábé valamiért sokkal édesebb és puhább is mint a bolti, nem egy túl igényes növény szóval könnyű termeszteni, de locsolni azért kell. A karalábé forgácsot szétterítettem egy lábos alján, majd rátettem a megtöltött karalábékat.
A közepe a karalábé legédesebb része, ezért ezt a forgácsot, nyersen a gyerekek is szívesen eszik – néha. A töltelék 400 gramm darálthús, 3 evőkanál rizs és 1 tojás sóval, borssal és római köménnyel ízesített keveréke volt. A kimaradt töltelékből gombócokat csináltam, és beraktam a karalábék közé. Majd fel kell önteni vízzel, amit enyhén sózunk és a tetejére még egy pici római köményt szórtam. Az egészet körülbelül 45 percen keresztül főztem, majd kiszedtem a léből a karalábékat és a gombócokat. A léhez hozzáadtam 2 dl tejfölt, 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd az egészet összebotmixereztem. A kész karalábékat tálaláskor ezzel a fehér szósszal öntöttem nyakon.
Nagyon finom lett! Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: